HTML

Ugrás Svájcba

Svájci életem és kalandjaim. Küzdelmek, életvitel, mindenféle fura vagy akár megdöbbentő események.

Friss topikok

  • Lex D'Arquebus: @Lex D'Arquebus: Kimaradt egy vessző. Helyesen: Nem, Zürich volt a székhely... (2015.08.27. 08:36) Szabadnap
  • firg_firg: Hello, a paratartalom a penesz miatt fontos. Sok lakas hajlamos a peneszedesre. A mienk kb 10 eves... (2014.04.06. 09:50) A whole new world...
  • Lex D'Arquebus: Tudod fura, hogy ittlétem alatt összesen egy magyar sráccal alakult ki valami barátságféle, pedig ... (2014.02.11. 13:40) Mindenféle
  • Péter Ruprecht: Papírkutya! :)))) (2013.09.03. 12:09) Határok, első rész
  • Péter Ruprecht: Na végre, hiányoztak már a postok! Rupiék örülnek, hogy jól érzitek magatokat. A családi látogatá... (2013.08.21. 06:28) Pótlék

2013.08.22. 12:03 Lex D'Arquebus

Csütörtök

Mondják, hogy augusztus 20. után vége a nyárnak. Lehet benne valami, a héten esténként olyan hirtelen és gyorsan hűl le a levegő, hogy nem is nagyon lehet a teraszon megmaradni rövidnadrág-rövidujjú kombinációban.

DSC_0216.jpg

Csak pár gondolat ami eszembe jut.

Tömegközlekedés: Zürich kanton több zónára van osztva, és a zónákra lehet venni jegyet-bérletet. Zürich mondjuk 2 zónának számít, amikor vásárolsz, de cserébe az összes busz, vonat, villamos, hajó és vonat használható vele. 1 órás jegyet lehet venni alapesetben, de a 24 órás jegy csak 2*1 órás jegy árába kerül. A havi bérlet Zürichben 81 frank. Ha utazol másik zónába, létezik zóna updgrade, szintén 1 vagy 24 órás.
Jegyet, bérletet szinte minden megálló környékén lehet venni automatából, érmével vagy kártyával lehet fizetni. Papírpénzzel nem, ezt jól meg is szívtam első nap, mert érmém egy darab se volt.
A járművek viszont tiszták, a vonatok kényelmesek, az elővárosiak ráadásul kétszintesek, hogy elférjen rajtuk a tömeg. Azért persze a csúcsidőben így is sokan szoktak állni.

DSC_0127.jpg

Étkezés, vásárlás: nem tudom, hogyan viszonyítsak. Persze, minden drágább, mint Magyarországon, ha átszámítom. De nem számítom, hiszen a fizetések is nagyobbak. Vannak lélektani határok, amiket nem szeretek átlépni, de ezek természetesen nem kőbe vésett szabályok.
A gyümölcs drága, úgyhogy mindig azt veszek, ami akciós. Szőlő 3.9-ért, szeder 3.5-ért, ilyesmi. Fél kiló epret azért sokallok 5.9-ért.
Nemzetközi hálózatok nincsenek, két külföldi láncot engedtek be, a Lidl és az Aldi. Az összes többi svájci. Mindegyiknek megvan az előnye, a Denner inkább olcsóbb termékeket árul, jobbára csak élelmiszert. A Migros és a Coop az élelmiszer mellett rendelkezik műszaki cikkekkel, ruházattal mint egy szupermarket, és van egy-egy * Citynek nevezett áruházuk is, ez kb. Olyan, mint régen volt a Skála. Többszintes és szintenként különböző termékcsoportok. Lindt csoki inkább a Dennerben és a Coopban van, a Migros inkább Value jellegű termékeket tart. Ja, és nem kapható alkohol, semmilyen formában a Migrosban, azt a Dennerben lehet jó áron venni.  
Némelyik Coop és Migros éttermet és take-away részleget (lacikonyha?) is üzemeltet, ahol viszonylag olcsón lehet meleg/hideg ételt kapni.
Ebédelni gyakran megyünk a közeli pizzériákba, éttermekbe, egy-egy menü vagy ebéd 18-22 frank között mozog, üdítővel.  

Telefonálás: előfizetésem van, havi 20 frank akcióban, mert nem vettem hozzá telefont, meg promóció is volt, egyébként 45 frank lenne. Tartalmaz 60 perc belföldi beszélgetést, 1 Gb internetet és 3000 SMS-t bárhova (külföldre is). Igaz, ezt ők Unlimited SMS-nek fogalmazzák, és ha belegondolok, tényleg az. Sajnos a külföldi csomagba nem tartozik Magyarország, pedig havi 75 frankért végtelen beszélgetés van bizonyos országokba.

Rengeteg építkezés van, lakásokat, házakat húznak fel, így elég nehéz néha fényképezni, hogy ne lógjon be egy toronydaru a képbe. :) 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ugrassvajcba.blog.hu/api/trackback/id/tr775470897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása