HTML

Ugrás Svájcba

Svájci életem és kalandjaim. Küzdelmek, életvitel, mindenféle fura vagy akár megdöbbentő események.

Friss topikok

  • Lex D'Arquebus: @Lex D'Arquebus: Kimaradt egy vessző. Helyesen: Nem, Zürich volt a székhely... (2015.08.27. 08:36) Szabadnap
  • firg_firg: Hello, a paratartalom a penesz miatt fontos. Sok lakas hajlamos a peneszedesre. A mienk kb 10 eves... (2014.04.06. 09:50) A whole new world...
  • Lex D'Arquebus: Tudod fura, hogy ittlétem alatt összesen egy magyar sráccal alakult ki valami barátságféle, pedig ... (2014.02.11. 13:40) Mindenféle
  • Péter Ruprecht: Papírkutya! :)))) (2013.09.03. 12:09) Határok, első rész
  • Péter Ruprecht: Na végre, hiányoztak már a postok! Rupiék örülnek, hogy jól érzitek magatokat. A családi látogatá... (2013.08.21. 06:28) Pótlék

2014.03.07. 09:38 Lex D'Arquebus

A whole new world...

Kicsit sűrűsödnek az események, emiatt posztírásra kevesebb energiám jutott, bepótolom, remélhetőleg olvasható és érdekes lesz. 

Eldőlt a dolog, áttesszük a székhelyünket Svájcba, ennek a szervezése, tervezése zajlik, gőzerővel. Lakáskérdés szempontjából nem is volt olyan horror, rosszabbra számítottam. Igaz, hogy a keresésre sok időt és energiát kellett szánni, na meg persze némi befektetést. Az árakat nézve, az nem volt kérdés, hogy nem Zürichben fogunk lakni, olyan szinten elszálltak a bérleti díjak, hogy inkább azt mondtuk, kijjebb megyünk kicsit a várostól és ott nézünk. Emiatt és a tömegközlekedési zónák miatt, minden megnézés kiadás volt, mert a bérletem csak Zürichre érvényes, de ezt rá kell szánni. Ha jól emlékszem, 5 vagy 6 lakást néztem meg. Azért voltak olyanok, amik elsőre biztatóak voltak, aztán mikor odamentem, akkor láttam, hogy konkrétan felette, percenként húznak el a felszálló gépek. Azért ezt már sokalltam. Néztem kisvárosokban is, alig pár ezres lakosúak, de ott az infrastruktúra hiánya eléggé visszatartó tényező volt. Van mondjuk egy bolt és kész. 
Szumma szummárum, sikerült végül egy nagyjából minden szempontnak megfelelő helyet találni, úgyhogy jöhetett a pályázat. Az, hogy rábólintasz, hogy ez kell, kevés, igénylőlapot kell kitölteni, amibe bele kell írni, hányan fognak lakni, van-e háziállat, játszik-e valaki hangszeren, mennyi a nettó fizetésem (!). Emellé csatoltam a főnököm által írta ajánlólevelet, hogy igen, jófej ember vagyok. :) Valószínűleg ez is segített és a cég neve is erős pozitív csengést adott, így végül jött a levél, hogy megkaptuk a lakást.
Szerencsére pont úgy esett, hogy a család ki tudott jönni alig egy héttel utána, és sikerült megbeszélnem a jelenlegi bérlővel, hogy kimehessünk együtt is megnézni, mert azért az, hogy mindannyian lássuk és rábólintsunk a szerződés aláírása előtt, elég fontos tényező.
Maga a város svájci viszonylatokban átlagos méretűnek mondható, 16ezer körüli lélekszámmal. Van strand, bevásárlóközpont, játszóház, hogy ne unatkozzunk. Repülők alig-alig, ellenben van vonat, közel a házhoz. Szerencsére az itteni vonatok jóval halkabbak, mint az otthoniak és végig zajvédő fal van, úgyhogy egy városi zajhoz mérten elhanyagolható pluszt jelent. A lakóházakhoz saját játszótér is tartozik, ami jó ismerkedés és szociális kapcsolati lehetőséget ad majd a gyerekeknek. 

Kis idő múlva megérkezett a szerződés, 12 oldal. Mondom mi van? Rengeteg szabályzás van lefektetve, olyan dolgokkal, hogy naponta kétszer-háromszor legalább 2-5 percet szellőztetni kell, még télen is. Azt kell mondani, hogy valamilyen okból kifolyólag nagyon paráznak a levegő páratartalma miatt, külön mellékletben írják le, hogy hogyan lehet az egészséges értéket tartani. Tartsd zárva a vizes helyiségek ajtaját, ne szárítsd a lakásban a mosott ruhát (van mosó és külön szárítógép a lakásban). Remek kis táblázat van, hogy egy felnőtt, adott idő alatt mennyi párát bocsát ki magából. 
Persze ilyenek is, hogy ne hangoskodj, ne zavard a többi lakót, tartsd tisztán a lakást és a hozzá tartozó egységeket. Mélygarázst külön kell bérelni hozzá, alapesetben ritkán jár automatikusan. És persze plusz pénzt jelent a kiadó félnek.

Kaució téma: óriási összegek vannak, nemritkán 5-7 ezer frankot kell letenni, amit közösen beraksz a tulajdonossal egy számlára, és az ott parkol, sem ő, sem te nem férsz hozzá. Maximum kamatozik kicsit. Erre találták ki a kaució-biztosítás rendszerét, és ha szerencséd van, a kiszemelt lakás kiadója elfogadja, mert nem biztosíték ez sem. Ennek fejében a biztosító vállalja, hogy a kikötött összegig, ha bármi gáz van kiköltözéskor, vállalja a kifizetést. Egy ekkora kaució biztosítása éves szinten 300 frank körül mozog. Azért nem mindegy.

Bútorügy meg aztán a csillagos ég. Néha olyan összegekkel találkozom, hogy leteszem a hajam. Láttam állólámpát 1500 frankért is. És semmivel nem tud többet, mint világít. Döbbenet. Élelmes német cégek viszont ráálltak a határközeli svájci emberek kiszolgálására, egyrészt eleve olcsóbbak a bútorok, másrészt, ha B típusú engedélyed van, akkor a német ÁFA visszaigényelhető és csak a svájci ÁFÁt és vámot kell fizetni. Ugyanakkora értékű bútort tekintve átlagosan 10%-kal olcsóbban lehet onnan beszerezni a bútorokat. Ha meg még olcsóbb is, akkor nyert ügy. Vannak cégek, akik átveszik az egész ügyintézési hercehurcát és még a szállítás is ajtóig történik. Olyannal is találkoztam, hogy svájci weboldalt üzemeltetnek, már frankosított árakkal, hogy még számolni se kelljen. Nagy üzlet a határmenti városoknak a svájci ember, rengetegen járnak át akár csak a havi nagybevásárlást is elintézni.

Összességében egy nagyon izgalmas időszak elé nézünk, bizonyos tekintetben újrakezdeni az életet, újra berendezni egy lakást, új hely és új tapasztalatok. Egy ilyet előadni mondjuk 7-10 évente garantált, hogy nem unatkozol. :)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ugrassvajcba.blog.hu/api/trackback/id/tr815847166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

it419 2014.03.22. 12:53:13

Szevasz! Nagyon tanulságos, amit írsz, kösz, hogy ilyen szép részletesen leírtad. Kb. egy cipőben járunk, én is kaptam (infós) munkaszerződést, most az engedélyre várok, igaz én a francia oldalon dolgozom majd. Ennek ellenére ugyanazt a választ kaptam, mint te: május 1-ig várnom kell :( Addig viszont ezerrel megy a lakáskeresés. Megnéztem már jópárat, és akadt egy-két érdekes is, de egyelőre esélytelen. Most ráadásul fel is kellett függesztenem a keresést, mert elkezdtem a cégnél dolgozni, ideiglenesen Németországban, mert hát valamiből meg kell élnie a családnak. Aztán majd ha megjön az engedély és lesz lakás, költözünk. Remélem, lesz hova :)

Üdv és sok sikert!

firg_firg 2014.04.06. 09:50:50

Hello, a paratartalom a penesz miatt fontos. Sok lakas hajlamos a peneszedesre. A mienk kb 10 eves es tipikus gond errefele, foleg telen.
süti beállítások módosítása